Gastrostomia to zabieg założenia sztucznego dostępu do żołądka przez powłoki brzuszne, umożliwiającego odżywianie osób, które nie mogą przyjmować pokarmów doustnie (np. nowotwory głowy i szyi, udar mózgu, choroby neurologiczne). Najczęściej stosuje się gastrostomię endoskopową, polegającą na wprowadzeniu przez usta elastycznego endoskopu i wykonaniu niewielkiego nacięcia skóry w nadbrzuszu. Przez otwór ten zakłada się specjalny cewnik (PEG), który pozostaje na stałe, umożliwiając dostarczanie pełnowartościowych pokarmów płynnych bezpośrednio do żołądka. Zabieg odbywa się w znieczuleniu miejscowym plus lekka sedacja, trwa ok. 30 minut i wymaga 1–2 dni hospitalizacji. Właściwa pielęgnacja zgłębnika minimalizuje ryzyko powikłań (zakażenie, niedrożność, wyciek treści żołądkowej). Gastrostomia poprawia komfort i funkcjonowanie pacjentów obciążonych ciężkimi schorzeniami, umożliwia rehabilitację i unikanie powikłań głodzenia.