Pieczenie skóry po goleniu w kierunku „pod włos” – jak zmniejszyć ryzyko?

0
5

Golenie w kierunku „pod włos” daje efekt gładkiej skóry, ale znacząco zwiększa ryzyko podrażnień, wrastania włosków i pieczenia. Ostrze mocniej drażni naskórek, powodując mikrourazy, zaczerwienienie i uczucie pieczenia. Aby zmniejszyć ryzyko, zawsze zmiękczaj włosy ciepłą wodą przed goleniem, używaj ostrej maszynki i żelu do golenia z łagodzącymi składnikami. Gól się delikatnie, nie dociskaj ostrza i nie powtarzaj ruchów w jednym miejscu. Po goleniu przemyj skórę zimną wodą i nałóż krem łagodzący z pantenolem lub aloesem. Unikaj antyperspirantów i kosmetyków z alkoholem przez kilka godzin po goleniu. Jeśli pojawią się krostki lub wrastające włoski, stosuj peelingi enzymatyczne i kremy przeciwzapalne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj