Pieczenie skóry po jedzeniu owoców morza – objaw alergii pokarmowej?

0
5

Pieczenie skóry po spożyciu owoców morza to typowy objaw alergii pokarmowej. Reakcja alergiczna może pojawić się natychmiast lub nawet po kilku godzinach od spożycia. Najczęściej występują świąd, wysypka, pokrzywka, a także pieczenie i zaczerwienienie skóry. Objawom skórnym mogą towarzyszyć inne symptomy alergii, takie jak obrzęk warg, języka, trudności w oddychaniu, nudności, wymioty, bóle brzucha czy biegunka. U osób z astmą może dojść do nasilenia napadów duszności. W przypadku pojawienia się pieczenia skóry, zwłaszcza w połączeniu z innymi objawami, należy niezwłocznie przerwać spożycie owoców morza i w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem. W przypadku silnych reakcji (obrzęk, duszność, pokrzywka uogólniona) konieczna jest szybka interwencja medyczna. Osoby z potwierdzoną alergią na owoce morza powinny unikać tych produktów i mieć przy sobie leki przeciwhistaminowe lub adrenalinę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj