Wzdęcia po piwie – jak zminimalizować ten efekt?

0
5

Wzdęcia po wypiciu piwa to bardzo powszechna dolegliwość, wynikająca z obecności dwutlenku węgla oraz fermentujących cukrów w tym napoju. Piwo, zwłaszcza jasne i niepasteryzowane, zawiera dużo gazu, który po wypiciu wypełnia żołądek i jelita, powodując uczucie pełności, przelewania i wzdęcia. Dodatkowo, piwo pobudza fermentację bakteryjną w jelicie grubym, szczególnie u osób z tendencją do wzdęć lub nietolerancją niektórych składników (np. glutenu, drożdży). Aby zminimalizować wzdęcia po piwie, warto pić je powoli, unikać gazowanych napojów do posiłku i nie łączyć piwa z ciężkostrawnymi, tłustymi potrawami. Pomocne jest także ograniczenie ilości wypijanego piwa oraz wybieranie piw niskogazowanych. Regularna aktywność fizyczna, picie wody i spożywanie probiotyków wspomaga naturalną pracę jelit i pomaga w usuwaniu nadmiaru gazów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj