Ból brzucha po jedzeniu w restauracji – jak odróżnić nietolerancję od zatrucia?

0
4

Ból brzucha po jedzeniu w restauracji może mieć różne przyczyny, najczęściej związane z nietolerancją pokarmową lub zatruciem. Nietolerancja objawia się zwykle wzdęciami, bólem brzucha, przelewaniem i czasem biegunką, ale bez gorączki czy nasilonych objawów ogólnych. Zatrucie pokarmowe pojawia się nagle, często kilka godzin po posiłku, i towarzyszą mu nudności, wymioty, biegunka, gorączka oraz ogólne złe samopoczucie. Nietolerancja dotyczy zwykle określonych składników (laktoza, gluten, fruktoza), a objawy pojawiają się po każdym spożyciu danego produktu. Zatrucie związane jest z obecnością bakterii lub toksyn w jedzeniu i zwykle dotyczy większej liczby osób spożywających ten sam posiłek. Jeśli objawy są gwałtowne, nasilone lub towarzyszy im gorączka, konieczna jest szybka konsultacja lekarska.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj