Rak dwunastnicy to nowotwór złośliwy wywodzący się z błony śluzowej początkowego odcinka jelita cienkiego. Stanowi mniej niż 1% wszystkich nowotworów przewodu pokarmowego, ale jest bardzo groźny ze względu na późne rozpoznanie i szybkie szerzenie się do sąsiednich narządów. Najczęstsze objawy to: ból brzucha, nudności, wymioty, utrata masy ciała, osłabienie, niedokrwistość, krwawienia z przewodu pokarmowego (smoliste stolce, krwiste wymioty) oraz żółtaczka (przy nacieku na drogi żółciowe). Czynniki ryzyka obejmują choroby zapalne jelit, polipowatość rodzinną, chorobę Crohna, celiakię, palenie tytoniu i dietę bogatą w tłuszcze zwierzęce. Rozpoznanie opiera się na endoskopii, biopsji, tomografii komputerowej i badaniach laboratoryjnych. Leczenie polega na chirurgicznym usunięciu guza (często z fragmentem trzustki i dróg żółciowych), chemioterapii i radioterapii. Rokowanie zależy od stopnia zaawansowania – im wcześniejsze wykrycie, tym większa szansa na wyleczenie.