Cholesterol HDL (high-density lipoprotein) to frakcja lipoprotein o wysokiej gęstości, nazywana potocznie „dobrym cholesterolem”. HDL odpowiada za transport cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie jest on metabolizowany i wydalany z organizmu. Wysokie stężenie HDL chroni przed rozwojem miażdżycy, zawałem serca, udarem mózgu i innymi powikłaniami sercowo-naczyniowymi. Niskie wartości HDL są czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, zwłaszcza u osób z cukrzycą, otyłością, nadciśnieniem, palących papierosy i prowadzących siedzący tryb życia. Oznaczenie poziomu HDL jest elementem lipidogramu – podstawowego badania profilaktycznego. Wzrost HDL można osiągnąć poprzez regularną aktywność fizyczną, zdrową dietę (bogatą w tłuszcze nienasycone), ograniczenie spożycia alkoholu i rzucenie palenia. Wartość HDL powinna być interpretowana w kontekście innych frakcji lipidowych (LDL, trójglicerydy) oraz indywidualnych czynników ryzyka.