Pierzga pszczela to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu i enzymów, który w ulu ulega fermentacji mlekowej. Jest bogatym źródłem białka, aminokwasów, witamin (B, C, E, K), minerałów (żelazo, magnez, potas), enzymów, kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Pierzga wykazuje działanie wzmacniające odporność, wspiera układ krwiotwórczy, poprawia metabolizm, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga regenerację po wysiłku i rekonwalescencji. Zalecana jest osobom osłabionym, w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i psychicznego, rekonwalescentom, sportowcom, a także jako wsparcie w anemii i niedoborach pokarmowych. Pierzgę spożywa się najczęściej w postaci granulek, rozpuszczając je w wodzie, mleku lub jogurcie. Zalecana dawka to 1–2 łyżeczki dziennie. Przeciwwskazaniem jest alergia na produkty pszczele. Pierzga jest dobrze przyswajalna, a jej regularne stosowanie poprawia odporność, samopoczucie i witalność.