Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic, która stanowi pokarm dla larw i królowej matki. Jest bogate w białka, aminokwasy, witaminy (B, C, D, E), minerały, kwasy tłuszczowe, enzymy i substancje bioaktywne. Właściwości mleczka pszczelego obejmują wzmacnianie odporności, działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, poprawę wydolności fizycznej i psychicznej, wsparcie procesów regeneracyjnych oraz opóźnianie procesów starzenia. Mleczko pszczele stosowane jest jako suplement diety w okresach osłabienia, rekonwalescencji, zwiększonego wysiłku, a także w profilaktyce infekcji. Przyjmowane jest w postaci świeżej, liofilizowanej lub jako składnik preparatów multiwitaminowych. Zalecana dawka to 100–500 mg dziennie. Przeciwwskazaniem jest alergia na produkty pszczele, astma i niektóre choroby autoimmunologiczne. Mleczko pszczele nie zastępuje zbilansowanej diety i leczenia farmakologicznego, ale może być cennym wsparciem dla odporności i ogólnej kondycji organizmu.