Syndrom chińskiej restauracji – czym jest nietolerancja glutaminianu?

Syndrom chińskiej restauracji to zespół objawów pojawiających się po spożyciu potraw zawierających duże ilości glutaminianu sodu (MSG), popularnego wzmacniacza smaku. Objawy obejmują bóle głowy, uczucie ucisku w klatce piersiowej, zaczerwienienie twarzy, poty, kołatanie serca, nudności, osłabienie, a czasem parestezje. Uważa się, że przyczyną jest nadwrażliwość na MSG, choć badania naukowe nie potwierdzają jednoznacznie związku między MSG a występowaniem objawów u większości osób. Syndrom ten nie jest groźny, objawy ustępują samoistnie po kilku godzinach. Osoby szczególnie wrażliwe powinny unikać potraw zawierających glutaminian sodu, czytać etykiety i wybierać produkty naturalne. MSG jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności przez większość organizacji zdrowotnych, a reakcje niepożądane są rzadkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj