Czy owoce morza i ryby są bezpieczne w ciąży?

Owoce morza i ryby są cennym źródłem białka, kwasów omega-3, jodu i witamin, jednak w ciąży należy wybierać je ostrożnie. Zaleca się spożywanie ryb morskich 1–2 razy w tygodniu, unikając gatunków o wysokiej zawartości rtęci (rekin, miecznik, tuńczyk, makrela królewska). Bezpieczne są łosoś, dorsz, pstrąg, mintaj, śledź, sardynka. Owoce morza (krewetki, małże, ostrygi) powinny być dobrze ugotowane, ponieważ surowe mogą zawierać bakterie i pasożyty groźne dla matki i płodu. Należy unikać sushi z surową rybą, wędzonych ryb i owoców morza z niepewnego źródła. Ryby wędzone i marynowane mogą zawierać bakterie Listeria. W ciąży ważna jest różnorodność i umiar – ryby i owoce morza spożywane w odpowiednich ilościach są bezpieczne i korzystne dla rozwoju dziecka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj