Wprowadzanie pierwszych posiłków dla najmłodszych to ważny etap w rozwoju dziecka. Zgodnie z zaleceniami, rozszerzanie diety można rozpocząć po ukończeniu 4. miesiąca życia, a najlepiej między 5. a 6. miesiącem. Początkowo warto sięgnąć po warzywa: marchewkę, dynię, ziemniaka, brokuły – gotowane i rozgniecione na gładką papkę. Następnie wprowadza się owoce (jabłko, gruszka, banan), kaszki bezglutenowe, potem glutenowe, mięso, ryby, żółtko jajka. Dania powinny być przygotowywane bez soli i cukru. Przykładowe pomysły na pierwsze posiłki: krem z dyni, zupa marchewkowa, puree ziemniaczano-brokułowe, kaszka jaglana z musem jabłkowym, pulpeciki z indyka w sosie warzywnym, delikatna ryba gotowana na parze. Ważne jest, by nowe produkty wprowadzać pojedynczo, obserwując reakcję dziecka. Posiłki powinny być różnorodne, kolorowe i podane w atrakcyjny sposób – to sprzyja akceptacji nowych smaków.