Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na określone składniki pokarmowe, niezwiązana z mechanizmami immunologicznymi (jak w alergii). Coraz więcej badań wskazuje, że czynniki psychiczne, takie jak stres, lęk, depresja czy zaburzenia psychosomatyczne, mogą nasilać objawy nietolerancji pokarmowej lub wręcz je wywoływać. Układ nerwowy i pokarmowy są ze sobą ściśle powiązane (tzw. oś mózg-jelita), a emocje wpływają na motorykę, wydzielanie soków trawiennych i przepuszczalność jelit. U osób z zespołem jelita drażliwego, nietolerancją laktozy czy fruktozy często obserwuje się nasilenie objawów w sytuacjach stresowych. Leczenie obejmuje nie tylko dietę eliminacyjną, ale także wsparcie psychologiczne, techniki relaksacyjne, terapię poznawczo-behawioralną oraz naukę radzenia sobie ze stresem. W przypadku podejrzenia psychogennego podłoża nietolerancji warto skonsultować się z psychodietetykiem lub psychoterapeutą.