Nietolerancja mleka krowiego – objawy i leczenie

Nietolerancja mleka krowiego to zaburzenie polegające na nieprawidłowej reakcji organizmu na białka mleka (najczęściej kazeinę, beta-laktoglobulinę) lub cukier mleczny (laktozę). Objawy pojawiają się po spożyciu mleka lub jego przetworów i obejmują bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, nudności, wysypkę, świąd skóry, kaszel, katar, a nawet duszność. U niemowląt i małych dzieci mogą wystąpić kolki, ulewania, zahamowanie przyrostu masy ciała. Rozróżnia się nietolerancję laktozy (niedobór enzymu laktazy) i alergię na białka mleka krowiego (reakcja immunologiczna). Diagnostyka obejmuje wywiad, testy alergiczne, próbę eliminacji i prowokacji, badania laboratoryjne. Leczenie polega na eliminacji mleka krowiego i jego przetworów z diety, stosowaniu preparatów mlekozastępczych (hydrolizaty, mleka roślinne), suplementacji wapnia i witaminy D. U większości dzieci alergia ustępuje z wiekiem, natomiast nietolerancja laktozy może utrzymywać się przez całe życie. Ważna jest współpraca z dietetykiem i regularna kontrola wzrostu oraz rozwoju dziecka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj