Kwasy omega w ochronie przed utratą wzroku

Kwasy tłuszczowe omega-3 (głównie EPA i DHA) odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia oczu i mogą chronić przed utratą wzroku, zwłaszcza w starszym wieku. Są one składnikiem błon komórkowych siatkówki, wspierają prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów i mają działanie przeciwzapalne. Badania wykazały, że regularne spożywanie kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), jednej z głównych przyczyn ślepoty u osób starszych. Omega-3 wspierają także produkcję łez, co jest ważne w profilaktyce zespołu suchego oka. Dieta bogata w tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki), oleje roślinne i orzechy powinna być stałym elementem profilaktyki chorób oczu. W przypadku niedoborów zaleca się suplementację, jednak zawsze po konsultacji z lekarzem, by uniknąć nadmiaru i interakcji z innymi lekami. Kwasy omega-3 mają korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale także na układ krążenia i funkcje poznawcze, dlatego warto zadbać o ich odpowiednią podaż w codziennej diecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj