Żelazo i kwas foliowy to dwa kluczowe składniki odżywcze w okresie ciąży. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek matki i rozwijającego się płodu. Niedobór żelaza prowadzi do anemii, zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej i powikłań okołoporodowych. Kwas foliowy (witamina B9) jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka – jego niedobór zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej (rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie). Zaleca się suplementację kwasu foliowego już na etapie planowania ciąży i przez cały pierwszy trymestr (minimum 400 µg dziennie), a żelaza – zgodnie z zaleceniami lekarza, zwłaszcza przy niedokrwistości. Dieta bogata w zielone warzywa, mięso, rośliny strączkowe, orzechy i produkty pełnoziarniste wspiera prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie matki oraz dziecka.