Czekolada, zwłaszcza gorzka, zawiera teobrominę – substancję działającą rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i hamującą odruch kaszlu. Badania wykazały, że teobromina może być skuteczniejsza w łagodzeniu kaszlu niż niektóre tradycyjne leki przeciwkaszlowe, takie jak kodeina. Czekolada działa także łagodząco na błonę śluzową gardła, zmniejsza podrażnienie i poprawia samopoczucie. Najlepsze efekty daje spożycie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady (zawierającej minimum 70% kakao). Należy jednak pamiętać, że czekolada jest wysokokaloryczna i nie powinna zastępować leczenia przyczynowego kaszlu. W przypadku przewlekłego lub nasilonego kaszlu konieczna jest konsultacja lekarska. Czekolada może być pomocnym, naturalnym wsparciem w łagodzeniu objawów infekcji dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci i osób starszych.