Nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa to dwa różne mechanizmy nieprawidłowej reakcji organizmu na pokarmy. Alergia to reakcja immunologiczna, najczęściej IgE-zależna, objawiająca się pokrzywką, obrzękiem, astmą, biegunką, wstrząsem anafilaktycznym. Nietolerancja pokarmowa wynika z niedoboru enzymów (np. laktazy), nieprawidłowej fermentacji, reakcji na dodatki do żywności lub mechanizmów nieimmunologicznych. Objawy nietolerancji to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nudności, bóle głowy, zmęczenie. Nowoczesna diagnostyka obejmuje testy alergologiczne, testy oddechowe, badania genetyczne, dietę eliminacyjną i prowokacyjną. Leczenie alergii polega na eliminacji alergenu, farmakoterapii, immunoterapii swoistej. W nietolerancji stosuje się dietę eliminacyjną, enzymy zastępcze, probiotyki. Nowoczesne podejście to indywidualizacja terapii, edukacja pacjenta i regularna kontrola objawów.