Alergia na jabłka – nowoczesne spojrzenie

Alergia na jabłka to coraz częściej rozpoznawana alergia pokarmowa, szczególnie w krajach Europy Północnej i Środkowej. Jest przykładem alergii krzyżowej – osoby uczulone na pyłki brzozy często reagują również na białka obecne w jabłkach (alergeny PR-10). Objawy pojawiają się najczęściej po spożyciu surowych jabłek i obejmują świąd, mrowienie, obrzęk warg, jamy ustnej, gardła, a czasem także pokrzywkę, bóle brzucha, nudności czy rzadko reakcje anafilaktyczne. Gotowanie lub pieczenie jabłek zwykle niszczy alergeny i pozwala na bezpieczne spożycie. Nowoczesne metody diagnostyczne obejmują testy skórne, oznaczanie swoistych IgE oraz testy prowokacyjne. Leczenie polega na eliminacji surowych jabłek z diety, edukacji pacjenta i noszeniu adrenaliny w przypadku ciężkich reakcji. Współczesne badania nad immunoterapią doustną mogą w przyszłości pozwolić na odczulanie na alergeny pokarmowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj