Dieta przy zapaleniu trzustki jest jednym z najważniejszych elementów leczenia i profilaktyki nawrotów tej choroby. W ostrej fazie zapalenia trzustki przez pierwsze dni zaleca się głodówkę i dożylne nawadnianie, a następnie stopniowe wprowadzanie lekkostrawnych posiłków. W przewlekłym zapaleniu trzustki dieta powinna być lekkostrawna, niskotłuszczowa i wysokobiałkowa. Zaleca się spożywanie gotowanych, duszonych lub pieczonych bez tłuszczu warzyw, chudego mięsa (drób, cielęcina, królik), ryb, jaj na miękko, kasz, ryżu, makaronu, białego pieczywa, chudych twarogów i jogurtów naturalnych. Unikać należy tłustych, smażonych potraw, żółtych serów, śmietany, tłustych mięs, wędlin, fast foodów, słodyczy, czekolady, orzechów, nasion, alkoholu i napojów gazowanych. Posiłki powinny być małe, częste (5–6 razy dziennie), spożywane powoli i regularnie. Ważne jest ograniczenie błonnika nierozpuszczalnego (np. z pełnoziarnistego pieczywa, surowych warzyw) oraz przypraw drażniących. W przypadku niedoborów enzymów trzustkowych konieczna jest suplementacja enzymami trawiennymi. Prawidłowa dieta wspiera regenerację trzustki, zmniejsza ból i ryzyko powikłań.