Czy można mieć alergię na owoce?

Tak, alergia na owoce jest możliwa, choć najczęściej dotyczy osób z alergią na pyłki roślin (tzw. zespół alergii jamy ustnej – OAS). Objawy pojawiają się po spożyciu świeżych owoców i obejmują: świąd, pieczenie, obrzęk warg, języka, gardła, pokrzywkę, bóle brzucha, biegunkę, wymioty, a w ciężkich przypadkach – duszność, astmę, wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej uczulają jabłka, gruszki, brzoskwinie, kiwi, truskawki, cytrusy, melony, banany. Objawy mogą być nasilone po spożyciu surowych owoców, a po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie) często ustępują. Przyczyną alergii jest reakcja układu immunologicznego na białka owoców, które są podobne do białek pyłków. Diagnostyka opiera się na wywiadzie, testach skórnych, oznaczeniu IgE, próbach prowokacyjnych. Leczenie polega na eliminacji uczulających owoców z diety, stosowaniu leków przeciwhistaminowych, a w ciężkich przypadkach – adrenaliny w autostrzykawce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj