Rodzaje diety w kamicy nerkowej

Kamica nerkowa to choroba polegająca na tworzeniu się złogów (kamieni) w układzie moczowym. Dieta odgrywa kluczową rolę w jej leczeniu i zapobieganiu nawrotom. Wyróżnia się kilka rodzajów kamicy: szczawianowo-wapniową (najczęstsza), fosforanową, moczanową, cystynową. W kamicy szczawianowej zaleca się ograniczenie produktów bogatych w szczawiany (szpinak, rabarbar, buraki, czekolada), spożywanie odpowiedniej ilości wapnia (nie eliminować nabiału), unikanie nadmiaru witaminy C. W kamicy moczanowej dieta powinna być uboga w puryny (mięso czerwone, podroby, ryby, rośliny strączkowe), wskazane jest alkalizowanie moczu (warzywa, owoce, woda alkaliczna). W kamicy fosforanowej ogranicza się fosforany (sery żółte, napoje gazowane), a w cystynowej – białko zwierzęce. Kluczowe jest picie dużej ilości wody (2–3 litry dziennie) i unikanie odwodnienia. Dietę należy dostosować do rodzaju kamicy po konsultacji z lekarzem i dietetykiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj