Tran – jakie korzyści niesie regularne spożywanie

Tran, czyli olej z wątroby dorsza lub innych ryb morskich, od lat znany jest jako cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) oraz witamin A i D. Regularne spożywanie tranu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego. Kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca i nadciśnienia. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, wzmacnia kości i zęby, a witamina A wspiera wzrok i regenerację nabłonków. Tran polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do naturalnej witaminy D jest ograniczony. Przeciwwskazaniem do stosowania są nadwrażliwość na składniki, hiperkalcemia, niektóre choroby nerek i wątroby. Ważne jest stosowanie tranu zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być szkodliwy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj