Tłuszczaki – jak je rozpoznać i kiedy usuwać

Tłuszczaki to łagodne guzy wywodzące się z tkanki tłuszczowej, najczęściej występujące pod skórą na tułowiu, ramionach, udach i karku. Są miękkie, przesuwalne względem podłoża, zwykle niebolesne i powoli rosnące. Tłuszczaki mogą mieć różną wielkość – od kilku milimetrów do kilkunastu centymetrów. Rozpoznanie opiera się na badaniu fizykalnym, a w razie wątpliwości wykonuje się USG lub biopsję. Usuwanie tłuszczaków zaleca się w przypadku szybkiego wzrostu, bólu, ucisku na nerwy lub naczynia, podejrzenia złośliwości (liposarcoma) lub ze względów estetycznych. Zabieg polega na chirurgicznym wycięciu zmiany w znieczuleniu miejscowym. Po usunięciu tłuszczaka rzadko dochodzi do nawrotów. W większości przypadków tłuszczaki nie wymagają leczenia, a jedynie obserwacji. W przypadku pojawienia się nowych, szybko rosnących lub bolesnych zmian należy skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj