Zgaga to częsta dolegliwość w ciąży, spowodowana działaniem hormonów (progesteron rozluźnia zwieracz przełyku) oraz uciskiem powiększającej się macicy na żołądek. Objawia się pieczeniem za mostkiem, kwaśnym odbijaniem, uczuciem pełności. Aby złagodzić zgagę, warto jeść małe, częste posiłki, unikać leżenia bezpośrednio po jedzeniu, spać z lekko uniesioną głową, nosić luźne ubrania. Zalecane są produkty łagodne dla żołądka: kasze, ryż, gotowane warzywa, chude mięso, banany, jogurty naturalne. Należy unikać tłustych, smażonych potraw, czekolady, kawy, napojów gazowanych, cytrusów, ostrych przypraw i pomidorów. W razie nasilonych objawów można stosować bezpieczne leki zobojętniające (po konsultacji z lekarzem). Regularna aktywność fizyczna i odpowiednie nawodnienie również pomagają w profilaktyce zgagi.