Właściwości soku z kaliny – na co pomaga

Sok z kaliny (Viburnum opulus) to naturalny produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych. Zawiera witaminę C, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny i antocyjany. Tradycyjnie stosowany jest w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych, kaszlu i gorączki. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność i łagodzi objawy grypy. Sok z kaliny wspiera także układ moczowy, działa moczopędnie i pomaga w łagodzeniu obrzęków. W medycynie ludowej wykorzystywany jest przy bolesnych miesiączkach, nadciśnieniu i problemach z krążeniem. Regularne spożywanie soku z kaliny może poprawiać trawienie, wspierać pracę wątroby i chronić przed stresem oksydacyjnym. Należy jednak pamiętać, że surowe owoce są lekko trujące – sok powinien być przygotowany termicznie. Przed zastosowaniem w celach leczniczych warto skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj