Scombrotoksizm – zatrucie rybami

Scombrotoksizm to zatrucie histaminowe wywołane spożyciem ryb z rodziny makrelowatych (makrela, tuńczyk, sardynka), które były niewłaściwie przechowywane. Bakterie rozkładające białka ryb produkują duże ilości histaminy, której spożycie prowadzi do objawów alergicznych: zaczerwienienia skóry, świądu, pokrzywki, bólu głowy, nudności, wymiotów, biegunki, kołatania serca. Objawy pojawiają się szybko, zwykle w ciągu 30 minut od spożycia i ustępują samoistnie w ciągu kilku godzin. Leczenie polega na podaniu leków przeciwhistaminowych, nawodnieniu i odpoczynku. Profilaktyka to właściwe przechowywanie ryb w niskiej temperaturze i unikanie spożywania ryb o nieprzyjemnym zapachu czy zmienionej barwie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj