Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – objawy i czynniki ryzyka

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) to coraz częstsza choroba cywilizacyjna, związana z otyłością, cukrzycą typu 2, insulinoopornością i zespołem metabolicznym. Polega na odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby, co może prowadzić do jej zapalenia (NASH), zwłóknienia, a nawet marskości i raka. Objawy są niespecyficzne – uczucie zmęczenia, dyskomfort w prawym podżebrzu, powiększenie wątroby, czasem podwyższone próby wątrobowe. Często choroba przebiega bezobjawowo i wykrywana jest przypadkowo podczas badań USG lub krwi. Czynniki ryzyka to nadwaga, dieta bogata w tłuszcze i cukry, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie, podwyższony cholesterol i triglicerydy. Leczenie polega na zmianie stylu życia: redukcji masy ciała, diecie śródziemnomorskiej, regularnej aktywności fizycznej, kontroli glikemii i lipidów. W zaawansowanych przypadkach konieczna jest opieka hepatologiczna. Wczesna diagnoza i działania profilaktyczne mogą zapobiec poważnym powikłaniom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj