Kwas masłowy to jeden z najważniejszych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych produkowanych w jelicie grubym przez bakterie fermentujące błonnik pokarmowy. Jego obecność jest niezbędna dla zdrowia jelit i utrzymania prawidłowej mikroflory. Kwas masłowy stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego (enterocytów), wspiera regenerację błony śluzowej, uszczelnia barierę jelitową i chroni przed przenikaniem toksyn oraz patogenów do krwiobiegu. Działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz innych chorób zapalnych przewodu pokarmowego. Kwas masłowy reguluje także motorykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga wchłanianie wody oraz elektrolitów. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń trawienia, przewlekłych stanów zapalnych, a nawet zwiększać ryzyko raka jelita grubego. Naturalnym sposobem na zwiększenie produkcji kwasu masłowego jest dieta bogata w błonnik (pełnoziarniste produkty, warzywa, owoce, rośliny strączkowe) oraz fermentowane produkty mleczne. Suplementacja kwasem masłowym jest zalecana w niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego, ale zawsze powinna być konsultowana z lekarzem lub dietetykiem.