Salmonella – objawy zatrucia i zagrożenia

Salmonella to bakteria wywołująca groźne zatrucia pokarmowe, szczególnie po spożyciu surowych jaj, mięsa drobiowego, niepasteryzowanego mleka, a także przez kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 6–72 godzinach od zakażenia i obejmują biegunkę, bóle brzucha, gorączkę, nudności, wymioty, osłabienie. U większości osób choroba ma łagodny przebieg i ustępuje samoistnie po kilku dniach, jednak u dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością może prowadzić do groźnych powikłań: odwodnienia, sepsy, zapalenia stawów, a nawet śmierci. Leczenie polega na nawadnianiu, lekkostrawnej diecie, w cięższych przypadkach – antybiotykoterapii. Profilaktyka to mycie rąk, dokładne gotowanie jaj i mięsa, unikanie surowych produktów, dbałość o higienę w kuchni. Salmonella może być obecna także w produktach roślinnych i wodzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj