Zajady – przyczyny i domowe sposoby leczenia

Zajady to bolesne pęknięcia i nadżerki w kącikach ust, które często nawracają i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Przyczyną zajadów są niedobory witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B6, B12), żelaza, cynku, infekcje grzybicze (Candida), bakteryjne (paciorkowce, gronkowce), alergie, cukrzyca, niedokrwistość, obniżona odporność, suchość śluzówek, częste oblizywanie ust, protezy zębowe. Leczenie zajadów polega na stosowaniu maści przeciwgrzybiczych, antybiotykowych, witaminowych, utrzymaniu higieny jamy ustnej, nawilżaniu ust, unikaniu drażniących pokarmów. Pomocne są domowe sposoby: smarowanie miodem, olejem kokosowym, witaminą A+E, stosowanie naparów z rumianku czy szałwii. W przypadku przewlekłych lub nawracających zajadów konieczna jest diagnostyka w kierunku niedoborów i chorób przewlekłych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj