Trypsyna – enzym trawienny i jego funkcje

Trypsyna to jeden z najważniejszych enzymów trawiennych produkowanych przez trzustkę. Odpowiada za rozkładanie białek pokarmowych na mniejsze peptydy i aminokwasy, które mogą być wchłaniane w jelicie cienkim. Trypsyna jest aktywowana w dwunastnicy z nieaktywnego trypsynogenu pod wpływem enterokinazy. Jej prawidłowe działanie jest niezbędne dla efektywnego trawienia białek i utrzymania zdrowia przewodu pokarmowego. Niedobór trypsyny prowadzi do zaburzeń trawienia, biegunek tłuszczowych, utraty masy ciała i niedoborów białka. Nadmiar enzymu, np. w przebiegu ostrego zapalenia trzustki, może powodować uszkodzenie tkanek i poważne powikłania. Diagnostyka zaburzeń obejmuje badania stolca, poziomu enzymów trzustkowych we krwi oraz testy czynnościowe. Leczenie polega na suplementacji enzymów trzustkowych i leczeniu choroby podstawowej. Trypsyna odgrywa także rolę w procesach zapalnych i obronnych organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj