Syndrom własnej gorzelni (autofermentacji) to rzadkie zaburzenie metaboliczne, w którym w przewodzie pokarmowym dochodzi do nadmiernej fermentacji węglowodanów przez drożdże (najczęściej Saccharomyces cerevisiae lub Candida), prowadzącej do produkcji alkoholu etylowego. Osoby z tym zespołem mogą mieć objawy upojenia alkoholowego mimo nieprzyjmowania alkoholu: zaburzenia równowagi, senność, dezorientacja, bóle głowy, zmiany nastroju. Pierwszy przypadek opisano w latach 70. XX wieku u mężczyzny z przewlekłą antybiotykoterapią i dietą bogatą w cukry. Przyczyną syndromu jest zaburzenie mikroflory jelitowej, nadmierna podaż węglowodanów, zaburzenia odporności. Diagnoza opiera się na badaniu stężenia alkoholu we krwi po spożyciu węglowodanów. Leczenie polega na diecie ubogiej w cukry, stosowaniu leków przeciwgrzybiczych, probiotyków i odbudowie mikroflory jelitowej.
Strona główna Porady zdrowotne Pierwszy przypadek autofermentacji – jak działa syndrom własnej gorzelni