Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to roślina o szerokim zastosowaniu w medycynie naturalnej. Zawiera śluzy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminy i sole mineralne. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, osłaniająco na błony śluzowe, wspomaga gojenie ran i łagodzi podrażnienia skóry. Napar z babki lancetowatej stosuje się przy kaszlu, przeziębieniu, zapaleniu gardła, nieżytach żołądka i jelit, a także zewnętrznie na rany, oparzenia, ukąszenia owadów. Przygotowanie naparu polega na zalaniu 1–2 łyżek suszonych liści szklanką wrzątku, parzeniu pod przykryciem 10–15 minut i przecedzeniu. Napar można pić 2–3 razy dziennie lub stosować jako okład. Przeciwwskazania to alergia na roślinę i ciężkie choroby nerek. Babka lancetowata jest bezpieczna, ale w przypadku przewlekłych dolegliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem.