Właściwości lecznicze piwonii – co można zrobić z jej płatkami?

Piwonia to nie tylko piękny kwiat ogrodowy, ale także roślina o bogatych właściwościach leczniczych, wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej i europejskiej. Płatki piwonii zawierają flawonoidy, garbniki, antocyjany, olejki eteryczne i kwasy organiczne, które nadają im działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, uspokajające i przeciwskurczowe. Napary z płatków piwonii stosowane są w łagodzeniu bólu menstruacyjnego, napięcia nerwowego, bezsenności oraz dolegliwości żołądkowych. Z płatków można przygotować także syropy, nalewki, maści czy kąpiele lecznicze, które wspierają regenerację skóry, łagodzą podrażnienia i przyspieszają gojenie ran. W kosmetyce piwonia wykorzystywana jest do produkcji kremów, toników i maseczek o działaniu nawilżającym i rozjaśniającym cerę. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki piwonii nadają się do spożycia – przed użyciem należy upewnić się, że roślina pochodzi z pewnego źródła i nie była traktowana środkami ochrony roślin. Osoby uczulone na rośliny z rodziny piwoniowatych powinny unikać stosowania preparatów z piwonii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj