Pęcherzyk żółciowy to narząd odpowiedzialny za magazynowanie i uwalnianie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów. Niestety, niektóre produkty spożywcze mogą negatywnie wpływać na jego funkcjonowanie i prowadzić do rozwoju kamicy żółciowej, stanów zapalnych czy zaburzeń trawienia. Do najgroźniejszych należą tłuste, smażone potrawy, fast foody, produkty wysoko przetworzone, bogate w tłuszcze trans, cukier i sól. Nadmierne spożycie czerwonego mięsa, wędlin, serów żółtych, słodyczy i napojów gazowanych zwiększa ryzyko powstawania kamieni żółciowych i utrudnia prawidłowe trawienie. Szkodliwe są także produkty bogate w cholesterol, alkohol oraz nadmiar kawy. W diecie warto ograniczyć tłuszcze zwierzęce, a zamiast nich wybierać tłuszcze roślinne (oliwa, olej lniany), warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i chude białka. Regularne posiłki, odpowiednia ilość błonnika i nawodnienie wspierają prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego i układu trawiennego.