Mrożona pizza to popularny produkt spożywczy, który jednak może negatywnie wpływać na zdrowie, szczególnie u osób z nadciśnieniem. Zawiera dużą ilość soli (nawet do 5–6 g w jednej porcji), tłuszczów nasyconych, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nadmiar sodu w diecie prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, zwiększa objętość krwi i podnosi ciśnienie tętnicze, co z kolei zwiększa ryzyko zawału, udaru i niewydolności nerek. Regularne spożywanie mrożonej pizzy sprzyja także otyłości, insulinooporności i zaburzeniom lipidowym. Dodatkowo, przetworzona żywność zawiera mało błonnika, witamin i minerałów, a dużo kalorii. Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczać spożycie gotowych dań, wybierać produkty świeże, czytać etykiety i dbać o zdrową, zbilansowaną dietę bogatą w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i chude białko.