Konwalia majowa to piękna i pachnąca roślina, która od wieków wykorzystywana jest w lecznictwie ludowym, kosmetyce i ogrodnictwie. Zawiera glikozydy nasercowe, saponiny, flawonoidy oraz olejki eteryczne – substancje te mają działanie moczopędne, wzmacniające serce, poprawiające krążenie, ale ich nadmierne spożycie lub kontakt może być toksyczny. W medycynie naturalnej napary stosowano w leczeniu arytmii, zastoinowej niewydolności serca czy obrzęków. Ze względu na siłę działania i ryzyko zatrucia obecnie leki z konwalii stosuje się wyłącznie pod ścisłym nadzorem lekarza. Roślina ta wykorzystywana jest także w kosmetyce naturalnej (np. w perfumach o działaniu relaksującym). Trzeba pamiętać, że wszystkie części konwalii są trujące – przypadkowe spożycie liści czy kwiatów, zwłaszcza przez dzieci lub zwierzęta, powoduje zatrucia (nudności, wymioty, zaburzenia rytmu serca). W ogrodach należy sadzić ją z rozwagą i pilnować, by dzieci nie miały z nią bezpośredniego kontaktu. Konwalia to symbol wiosny, ale także roślina wymagająca ostrożności w domowym otoczeniu.