Pieczenie skóry na palcach po jedzeniu pikantnych potraw to najczęściej efekt kontaktu z kapsaicyną – związkiem obecnym w ostrych papryczkach. Kapsaicyna działa drażniąco na receptory bólu i ciepła w skórze, powodując uczucie pieczenia, zaczerwienienie, a czasem nawet pęcherze. Aby złagodzić objawy, należy natychmiast umyć ręce w letniej wodzie z dodatkiem tłuszczu (np. oleju roślinnego lub mleka), ponieważ kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach, a nie w wodzie. Unikaj pocierania oczu lub innych wrażliwych miejsc przed dokładnym umyciem rąk. Po oczyszczeniu skóry zastosuj krem łagodzący z pantenolem lub aloesem. W przyszłości warto używać rękawiczek podczas krojenia ostrych papryczek i innych pikantnych produktów. W przypadku utrzymującego się pieczenia lub pojawienia się pęcherzy skonsultuj się z lekarzem.
Strona główna Objawy skórne Pieczenie skóry na palcach po jedzeniu pikantnych potraw – jak złagodzić?