Afty to bolesne, płytkie owrzodzenia o białym lub żółtym środku i zapalonym obrzeżu, występujące na błonie śluzowej jamy ustnej. Najczęstszą przyczyną są mikrourazy, niektóre produkty spożywcze (orzechy, czekolada, ananas), stres, niedobory witamin (B12, kwas foliowy, żelazo), zaburzenia hormonalne, alergie pokarmowe oraz choroby autoimmunologiczne (np. celiakia, choroba Crohna). Zmiany utrzymują się zwykle kilka-kilkanaście dni, powodując trudności w spożywaniu pokarmów i mówieniu. Leczenie polega na stosowaniu środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych (żele, płukanki ziołowe, roztwory antyseptyczne), przestrzeganiu higieny i unikaniu drażniących pokarmów. Przy częstych nawrotach wskazana jest konsultacja z lekarzem i diagnostyka w kierunku układowych niedoborów lub chorób przewlekłych. W ciężkich przypadkach stosuje się miejscowe sterydy lub leki immunosupresyjne. Szczególną uwagę należy zwrócić u dzieci, kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością, by nie doszło do wtórnych zakażeń.