Anyż – nie tylko przyprawa, ale i olejek leczniczy

Anyż to roślina znana przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa, ale również cenny surowiec zielarski. Z nasion anyżu pozyskuje się olejek eteryczny o charakterystycznym, słodkim zapachu. Anyż działa wykrztuśnie, rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i wiatropędnie. Stosowany jest w leczeniu kaszlu, infekcji górnych dróg oddechowych, niestrawności, wzdęć, kolki jelitowej oraz wspomagająco przy laktacji. Napary z anyżu łagodzą kaszel i ułatwiają odkrztuszanie, a olejek anyżowy stosuje się do inhalacji, masażu (po rozcieńczeniu) i jako składnik syropów. W kuchni anyż dodaje się do wypieków, napojów, likierów i dań mięsnych. Przeciwwskazania do stosowania anyżu to alergia, ciąża, karmienie piersią oraz choroby wątroby. Nadmiar olejku może działać toksycznie. Anyż warto stosować z umiarem, jako uzupełnienie zdrowej diety i naturalnej terapii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj