Bisfenol A – ukryte zagrożenie w kuchni

Bisfenol A (BPA) to związek chemiczny stosowany w produkcji tworzyw sztucznych, m.in. butelek, pojemników na żywność i puszek. Badania wykazują, że BPA może przenikać do żywności i napojów, zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury, kwasowości i tłuszczu. Związek ten działa jak hormon – zaburza gospodarkę hormonalną, może wpływać na płodność, rozwój dzieci, ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Najbardziej narażone są kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci. Aby ograniczyć ekspozycję na BPA, warto wybierać produkty oznaczone jako „BPA free”, unikać podgrzewania jedzenia w plastikowych pojemnikach, stosować szkło i stal nierdzewną, a także ograniczyć spożycie żywności z puszek. Współczesna nauka podkreśla konieczność dalszych badań i regulacji prawnych dotyczących BPA.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj