Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) to roślina z rodziny jasnotowatych, od wieków stosowana w medycynie ludowej. Zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, saponiny i witaminy. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie i przeciwbakteryjnie. Stosowany jest w leczeniu infekcji dróg oddechowych, kaszlu, przewlekłego nieżytu gardła, problemów trawiennych, schorzeń wątroby i nerek. Napary z bluszczyku kurdybanka wspierają oczyszczanie organizmu, łagodzą stany zapalne skóry (okłady, kąpiele), przyspieszają gojenie ran. Roślina jest bezpieczna w umiarkowanych ilościach, ale nie zaleca się jej stosowania w ciąży i u małych dzieci bez konsultacji z lekarzem. Bluszczyk kurdybanek można stosować jako przyprawę do zup, sałatek, twarożku. Współczesna fitoterapia potwierdza jego korzystne działanie, choć nie zastępuje on leczenia farmakologicznego poważnych chorób.