Bruceloza – choroba odzwierzęca i objawy ogólnoustrojowe

Bruceloza to choroba bakteryjna wywoływana przez Brucella spp., przenoszona z zakażonych zwierząt (bydło, kozy, owce) na człowieka najczęściej przez spożycie niepasteryzowanego mleka, serów, kontakt ze śluzówkami lub uszkodzoną skórą. Objawy mają charakter ogólnoustrojowy: gorączka (tzw. falująca – narastająca po południu), dreszcze, bóle głowy, stawów, mięśni, potliwość nocna, osłabienie, bóle kręgosłupa. Może dojść do powiększenia wątroby, śledziony, zmiany układu ruchu, zapalenia wsierdzia czy zapalenia opon mózgowych. Choroba często przybiera przewlekły, nawracający charakter. Diagnoza opiera się o badania serologiczne oraz posiewy krwi. Leczenie polega na długotrwałej antybiotykoterapii (doksycyklina + rifampicyna przez minimum 6 tygodni). Profilaktyka to badania weterynaryjne zwierząt, pasteryzacja mleka, unikanie kontaktu z chorymi zwierzętami. Bruceloza jest chorobą zawodową rolników i pracowników przemysłu spożywczego, a także podróżnych do krajów o wysokim ryzyku. Niedoleczona prowadzi do wyniszczenia organizmu i groźnych powikłań narządowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj