Chinina – właściwości, zastosowanie i działania niepożądane

Chinina to naturalny alkaloid pozyskiwany z kory drzewa chinowego, znany od wieków jako skuteczny lek przeciw malarii. Jej działanie polega na zaburzeniu metabolizmu pasożyta w erytrocytach, co prowadzi do jego śmierci. Współcześnie chinina bywa coraz rzadziej stosowana – z powodu oporności oraz lepszych alternatyw (artemizynina, połączenia z antybiotykami). Poza malarią chinina jest składnikiem niektórych leków przeciwgorączkowych, kuracji przeciwbólowych oraz – w niskim stężeniu – toników i napojów alkoholowych (nadaje gorzki smak). Główne działania niepożądane to: zaburzenia rytmu serca, szumy uszne, bóle głowy, pogorszenie widzenia, nudności, a w wysokich dawkach groźna chinonizm (toksyczność powikłana zatruciem narządów). Stosowanie chininowych suplementów diety jest niewskazane bez ścisłej kontroli lekarskiej. U osób uczulonych lub z chorobami serca ryzyko powikłań jest bardzo wysokie. Chinina jak każdy lek podawana jest, gdy korzyść wyraźnie przeważa ryzyko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj