Choroba Duhringa, inaczej opryszczkowate zapalenie skóry, to rzadka, przewlekła dermatoza autoimmunologiczna, związana z nietolerancją glutenu i chorobą trzewną (celiakią). Objawia się swędzącymi, pęcherzykowo-grudkowymi zmianami skórnymi lokalizującymi się głównie na łokciach, kolanach, pośladkach, łopatkach i skórze głowy. Typowe jest grupowanie się pęcherzy w obrębie zmienionej skóry oraz intensywny świąd, który wywołuje drapanie i powstawanie strupów. Zmiany mogą przypominać opryszczkę, jednak u podłoża leży reakcja immunologiczna skierowana przeciw transglutaminazie. Diagnoza opiera się na badaniu skóry, testach przeciwciał i biopsji skórnej. Chorobie często towarzyszy enteropatia: bóle brzucha, biegunki, anemia. Leczenie polega na ścisłej diecie bezglutenowej oraz stosowaniu leków (sulfony, dapson) i wspomagających preparatów dermatologicznych. Ustąpienie objawów zazwyczaj wymaga kilku tygodni lub miesięcy diety; nawroty są częste przy naruszeniach diety.