Choroba Duhringa (dermatitis herpetiformis) to przewlekła, autoimmunologiczna choroba pęcherzowa skóry, bezpośrednio związana z nietolerancją glutenu. Najczęściej ujawnia się u osób dorosłych z celiakią, ale może być też pierwszym objawem tej choroby. Objawami są swędzące pęcherzyki, grudki i pękające bąble (najczęściej na łokciach, kolanach, pośladkach, czasem skórze głowy). Pojawiają się napadowo, z tendencją do długotrwałego trwania i nawracania. Swędzenie bywa bardzo silne, często wyprzedza wysiew zmian skórnych. Do rozpoznania konieczna jest biopsja skóry oraz badanie na obecność przeciwciał przeciwendomyzjalnych i przeciw transglutaminazie. Leczenie polega na ścisłej diecie bezglutenowej przez resztę życia, a łagodząco działają sulfonamidy (np. dapson). Brak leczenia grozi powikłaniami – anemią, utratą wagi, uszkodzeniem jelit i rozwojem chłoniaków przewodu pokarmowego.