Ból brzucha po jedzeniu to częsty objaw, który może mieć wiele przyczyn – od błahych po poważne schorzenia. Najczęstsze przyczyny to: niestrawność (dyspepsja), refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka lub dwunastnicy, zapalenie żołądka, kamica żółciowa, przewlekłe zapalenie trzustki, nietolerancje pokarmowe (np. laktozy, glutenu), zespół jelita drażliwego, a także stres i pośpiech podczas jedzenia. Ból może mieć różny charakter: piekący, kłujący, tępy, promieniujący do pleców lub prawego podżebrza. Jeśli towarzyszą mu dodatkowe objawy (gorączka, wymioty, utrata masy ciała, krwawienie z przewodu pokarmowego), należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Diagnostyka obejmuje wywiad, badania laboratoryjne, USG jamy brzusznej, gastroskopię. Leczenie zależy od przyczyny – dieta lekkostrawna, leki zobojętniające, prokinetyczne, antybiotyki (w przypadku infekcji), leczenie chorób przewlekłych. Kluczowa jest profilaktyka: regularne posiłki, unikanie tłustych i ciężkostrawnych potraw, powolne jedzenie i redukcja stresu.