Coraz więcej badań wskazuje na związek pomiędzy spożyciem cukru a rozwojem choroby Alzheimera, która jest najczęstszą przyczyną demencji na świecie. Nadmiar cukru w diecie prowadzi do insulinooporności, przewlekłych stanów zapalnych i zaburzeń metabolicznych, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Często mówi się nawet o „cukrzycy typu 3”, nawiązując do roli zaburzeń gospodarki węglowodanowej w patogenezie Alzheimera. Wysokie stężenia glukozy i insuliny sprzyjają odkładaniu się beta-amyloidu i białka tau, które uszkadzają komórki nerwowe. Dieta bogata w cukry proste, słodycze, napoje gazowane i przetworzoną żywność zwiększa ryzyko rozwoju demencji, podczas gdy dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce, ryby, orzechy i oliwę z oliwek, działa ochronnie. Redukcja spożycia cukru, regularna aktywność fizyczna i dbanie o prawidłową masę ciała to kluczowe elementy profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych. Warto także kontrolować poziom cukru i insuliny we krwi, zwłaszcza u osób z predyspozycjami rodzinnymi. Odpowiednia dieta może nie tylko opóźnić rozwój Alzheimera, ale również poprawić funkcje poznawcze i jakość życia w starszym wieku.