Cysteina – właściwości i znaczenie dla organizmu

Cysteina to aminokwas siarkowy, który pełni kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest składnikiem białek, uczestniczy w syntezie glutationu – jednego z najważniejszych antyoksydantów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym. Cysteina wspiera detoksykację wątroby, wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek. Jest ważna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci, uczestniczy w produkcji keratyny. Cysteina poprawia płynność śluzu w drogach oddechowych, dlatego jej pochodna – acetylocysteina – jest stosowana w leczeniu kaszlu i przewlekłych chorób płuc. Niedobór cysteiny może prowadzić do osłabienia odporności, problemów skórnych, zaburzeń pracy wątroby i spowolnienia regeneracji. Naturalnym źródłem cysteiny są mięso, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe, cebula, czosnek. Suplementacja jest wskazana w szczególnych przypadkach, po konsultacji z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj